ОПЕРНА РЕЖИСУРА В УКРАЇНСЬКОМУ МУЗИЧНОМУ ТЕАТРІ 20-х РОКІВ ХХ СТОЛІТТЯ - Izvarina, O. M. (Музичне мистецтво в освітологічному дискурсі, 2019)
DOI: https://doi.org/10.28925/2518-766X.2018.3.6670 У статті розкрито передумови формування української оперної режисури на основі матеріалів рідкісних видань, музичної критики 20-х років ХХ ст., спогадів сучасників, сучасних наукових досліджень. Розглянуто тісний зв’язок української оперної режисури з традиціями режисури українського музично-драматичного театру. Висвітлено засвоєння досвіду й творчих здобутків режисерів «театру корифеїв» М. Старицького, М. Кропивницького та М. Садовського. Проаналізовано особливості сценічного життя опер класичного репертуару на українській оперній сцені 20-х років ХХ ст. Висвітлено типові відмінності тогочасних режисерських інтерпретацій класичних оперних творів з метою так званого «осучаснення» й «наближення до глядача». Наведено характеристику сценічних постановок українських опер 20-х років ХХ ст., оцінку режисерських рішень М. Боголюбова, О. Улуханова, В. Манзія, Е. Юнгвальд-Хількевича, Ю. Лішанського, С. Бутовського тогочасною музично-критичною думкою та періодичною пресою. Доведено значення постановок українських опер 20-х років ХХ ст. для поступального розвою національного оперного мистецтва та української оперної режисури.