ТРАКТАТ АМАНА ВАНДЕРХАҐЕНА «NOUVELLE MÉTHODE DE FLUTE» ЯК ВІДДЗЕРКАЛЕННЯ ВИКОНАВСЬКОГО МИСТЕЦТВА ФРАНЦІЇ ДРУГОЇ ПОЛОВИНИ XVIII ст. - Yermak, I. Yu. (Музичне мистецтво в освітологічному дискурсі, 2019)
DOI: https://doi.org/10.28925/2518-766X.2018.3.8088 У статті викладено результати дослідження трактату «Nouvelle méthode de flute» Амана Вандерхаґена (Париж, 1798), який включає в себе низку цінних вказівок щодо постановки пальців і рук, положення амбушура, своєчасного дихання, правильного фразування і способів корекції строю нестабільних нот на одноклапанній флейті. Штрихова палітра, наведена у трактаті, являє собою яскравий приклад традицій виконавського мистецтва епохи класицизму. Висновком стала теза про те, що «Nouvelle méthode de flute» є важливим джерелом інформації про особливості духового виконавства Франції другої половини XVIII ст. і рекомендований до вивчення як сучасними музикантами-інструменталістами, так і істориками музики.