ТВОРЧИЙ ПОТЕНЦІАЛ МАЙБУТНЬОГО ВЧИТЕЛЯ МУЗИЧНОГО МИСТЕЦТВА: СУТНІСТЬ ТА ЗМІСТ ФЕНОМЕНУ - Даценко, Марія (Музичне мистецтво в освітологічному дискурсі, 2021)
У статті визначено сутність та зміст феномену творчого потенціалу майбутнього вчителя музичного мистецтва. Домінантою в стратегії освітньої політики сьогодні стала гуманізація вітчизняної педагогічної науки й практики. Основним освітнім орієнтиром виступає повага до гідності особи, розвиток її потенціалу, спрямованого в майбутнє. Своєрідним «ядром» особистості стає творчий потенціал, що визначається багатьма дослідниками як наявність прихованих, невикористаних резервів у певному виді людської діяльності. Закономірна самоорганізація творчого потенціалу майбутнього вчителя музичного мистецтва на всіх ієрархічних рівнях організації забезпечує збіжність цієї системи до певного оптимуму негентропійної стійкості за рахунок навколишнього середовища і призводить до формулювання принципу системно-динамічної комплементарності, принципу Ле Шательє-Брауна і закону Г. Хільмі. Таким чином, на основі досягнень сучасної науки можна констатувати, що творчий потенціал особистості — це динамічна інтегративна особистісна якість (у сукупності особистісних здібностей, знань, умінь, переконань, відносин, спрямованості), що визначає потребу, готовність і можливість творчої самореалізації і саморозвитку.