Етапи та педагогічні умови формування умінь виконавського фразування майбутніх учителів музичного мистецтва в процесі навчання гри на духових інструментах - Жань, Лі (Музичне мистецтво в освітологічному дискурсі, 2023)
У статті представлено обґрунтування поетапної методики формування культури виконавського фразування майбутніх учителів музичного мистецтва в процесі навчання гри на духових інструментах. Актуалізовано проблему формування зазначеної фахової якості, яка розглянута як сегмент виконавської підготовки, який забезпечує якість художньо-образного розкриття смислу музичного твору. Уточнено сутність та компонентну структуру культури виконавського фразування, яку складають певні актуальні виконавські уміння, а критерії їх оцінювання дають змогу класифікувати три рівні їх сформованості: високий – «осмислене виразне фразування», середній – «прагнення виразного фразування», низький – «слабке відчуття фразування». Представлено три етапи, відповідно до яких здійснюється запровадження педагогічних умов, кожна з яких має за мету позитивно вплинути на компоненти культури виконавського фразування. На першому етапі – мотиваційно-установочному – запроваджується педагогічна умова стимулювання осмисленого ставлення до вмінь виконавського фразування, яка впливає на компонент: «мотивація художньо-технічної досконалості», задля чого. На другому етапі – практико-орієнтованому – запроваджується педагогічна умова цілеспрямоване засвоєння різноманітних форм і видів фразування в контексті еволюції стилів і жанрів, яка впливає на компонент: «компетентність у роботі над виконавським репертуаром та музичними текстами творів», задля чого. На третьому етапі – самостійно-методичному – запроваджується педагогічна умова активізація методичної самоефективності у виконавському та освітньому процесах, яка впливає на компонент: «художньо-комунікативний контент творчо-виконавської та педагогічної інтерпретації музичних творів для духових інструментів (соло, ансамбль)».