Особливості вокально-хорової підготовки майбутніх учителів музичного мистецтва - Лєснік, Олена; Мамикіна, Олена (Музичне мистецтво в освітологічному дискурсі, 2023)
У статті розкрито особливості вокально-хорової підготовки майбутніх учителів музичного мистецтва. Сучасний етап модернізації вищої освіти України, що пов’язаний з інтеграцією нашої держави до європейського освітнього простору, актуалізує проблему якості професійної підготовки майбутніх учителів музичного мистецтва. Важливим складником української національної культури є хорове мистецтво, яке значною мірою сприяє загальному та музичному розвитку, ідейно-естетичному вихованню студентів, формуванню в них духовних цінностей. Вокально-хорова діяльність є одним із найважливіших видів діяльності майбутнього педагога-музиканта, а підготовка висококваліфікованих фахівців у цій галузі виступає одним із пріоритетних напрямів мистецької освіти. Перспективним напрямом вокально-хорової підготовки майбутніх учителів музичного мистецтва під час навчання у виші є укладання певної послідовності викладання фахових дисциплін та її комплексної цілісності, яка вміщує дисципліни циклу хорового диригування, методики викладання хорового диригування, дисципліни з хорознавства, хорового класу, практикуму роботи з хором, хорового аранжування та прочитання хорових партитур, постановки голосу, методики викладання вокалу, практичного засвоєння шкільного репертуару тощо. Особливістю вокально-хорової підготовки студентів закладів вищої освіти мистецько-педагогічного спрямування є наявність у ній основних структурних компонентів, до яких відноситься диригентсько-хорова та вокально-виконавська складові. Диригентсько-хорова складова формує в здобувачів освіти підготовленість до діяльності керівника учнівського хорового колективу, здатного до організації та впровадження на належному методичному рівні роботи над хоровими творами та здатного до створення в закладах загальної середньої та позашкільної освіти хорових колективів для дітей різних вікових категорій, у творчих майстернях яких учні зможуть сформувати й розвинути власну естетичну сферу, збагатити внутрішню культуру, оволодіти цінностями вокально-хорового мистецтва, розвинути свої музичні, співацькі, артистичні здібності. Вокально-виконавська складова формує в студентів підготовленість до демонстрації вокальних, вокально-хорових творів та їх фрагментів під час вокально-хорової роботи в закладах освіти і без неї неможливе повноцінне функціонування диригентсько-хорової складової. Важливим компонентом фахової підготовки майбутніх фахівців в галузі музичного мистецтва також є і самостійна робота студентів.